شاخص بورس اوراق بهادار، بار دیگر امروز در تاریخ 1400/07/21 با حدود 2100 واحد اصلاح به روند اصلاحی خود ادامه داد؛ این در حالی است که با تغییر دولت صحبت هایی درخصوص توجه ویژه به بورس و ساماندهی بیشتر این بازار مطرح شده است.
اما در واقع دلیل ریزش های اخیر بورس چیست؟
بورس بازاری است که بعنوان قلب تپنده اقتصاد یک کشور بخصوص در کشورهای توسعه یافته شناخته میشود و تغییرات آتی اقتصادی را در قالب تغییرات خود نمایان میکند.
تورم: اقتصاد ایران در دهه های اخیر دچارتورم بوده که بخصوص در سال های اخیر و بخصوص دو دولت گذشته، تورم های بسیار بالایی را تجربه کرده که نرخ های 60 یا 70 درصدی را بخود دیده است. واکنش بورس به این وضعیت تورمی کشور، رشد بی دلیل و البته بی وقفه تمامی سهام بازار و در نتیجه شاخص کل بوده است؛ همانطور که طی یکسال و نیم اخیر رشد شدیدی را تجربه کرد.
دلار: نرخ دلار بعنوان یک ارز مرجع جهانی برای کسب و کار و تجارت جهانی مقوله مهم و پر اهمیتی است. در ایران متاسفانه تغییرات اقتصادی وابستگی شدیدی به نرخ دلار دارد که البته سیاست های غلط و تحریم های سیاسی اقتصادی مزید بر علت شده و اقتصاد ایران را دچار بحران های شدیدی کرده است.
وابستگی صنایع ایران به دلار از کسی پوشیده نیست بخصوص در مبحث صنایع پتروشیمی و فلزی که سهم زیادی در صادرات و تاثیرات اقتصادی ایران دارند. تغییرات نرخ دلار منجربه افزایش بیش از پیش سود صادراتی شرکتهای بزرگ ایرانی میشود که این مهم در کوتاه و میان مدت میتواند تاثیر بسزایی در صورت های مالی شرکت ها و افزایش ارزش آن ها داشته باشد.
مذاکرات: مذاکرات سیاسی ایران در دولت روحانی باعث دستاوردی نصفه و نیمه و البته بدون اثر بعنوان برجام بود. این مذاکرات هیجی که نداشت بارقه هایی از امید را در بهبود وضعیت اقتصادی در دل مردم روشن کرد هرچند که هیچ اثری را در واقعیت و آمارها شاهد نبودیم.
اما اخیرا مذاکرات ایران با همتای نفتی و البته رقیب خود یعنی عربستان با روند مثبتی در حال پیگیری است که باز هم انتظار میرود تا نتیجه این مذاکرات کاهش نرخ دلار باشد.
نتیجه گیری:
آمارها و اخبار سیاسی اقتصادی اخیر نشان از کاهش نسبی نرخ دلار در صورت توافق های خوبی با دولت های عربستان و مذاکرات با 1+5 می باشند. همچنین کنترلهای اقتصادی اخیر دولت بارقه هایی از امید را در کاهش تورم روشن کرده است. در نتیجه این اتفاقات انتظارها بر بهبود نسبی وضعیت اقتصادی هرچند در میان مدت است که اینها دلایلی بر کاهش نرخ دلار و اصلاح نسبی شاخص است.
اما مهمترین فاکتور و عامل را میتوان به معامله گران بازار نسبت داد که بی توجه به شناخت کافی از بازار و سهام خود و البته بنیاد سهام دست به فروش می زنند. سهامی همانند فولاد، شستا و ذوب و… بی توجه به اخبار و صورت های مالی شرکتها مورد هجوم فروش قرار گرفته و بیش از انتظارهای متخصصین بازار دچار کاهش قیمت شده اند.
شاخص کل امروز بتاریخ 1400/07/21 با حدود 2100 واحد اصلاح حمایت 1.400.000 را از دست داده و به سمت حمایت های پایینتر خود در حرکت است.
این رفتار احساسی و هیجانی اخیر بازار دلایل بنیادی خود را از دست داده و صرفا از سر هیجان دچار فروش و ریزش شده که میتوان سهام بنیادی را در قیمت های خوب و ارزشمندی بصورت پله ای ورود کرد هرچند که بدون علم و اگاهی از وضعیت بنیادی نباید اقدام عجولانه ای را انجام داد.